3 Tips voor een kerst zonder stress


 

kerst zonder stress

 

Morgen is het alweer kerstavond. Ineens gaan de dagen zo snel. We moeten nog van alles van onszelf en de tijd gaat veel te snel voorbij. Ineens is er de eerste dag waarop je bijna “verplicht” bij familie en schoonfamilie mag aanschuiven. Waarom ervaren we de weken voor kerst als gezellig en leuk met al die lichtjes en komt er stress bij tijdens de Kerstdagen zelf? In deze blog lees je 3 tips voor een kerst zonder stress!

 

1. Het is jouw leven
Familie en vrienden zijn beide belangrijk. Zeker tijdens dagen als deze is het fijn om de dagen samen door te brengen. Alleen iedereen heeft hier andere verwachtingen bij. We zijn nu eenmaal allemaal anders. Het kan goed dat je schoonmoeder hele andere ideeën heeft dan jij. Laat je niet gek maken en ga bij jezelf na wat goed is voor jou. Ook jij verdient een kerst zonder stress.

 

Je kunt altijd wat extra’s van jezelf geven deze dagen, maar niet 100% ten koste van je eigen energie. Ben jij bijvoorbeeld iemand die niet uren bij andere mensen kan zijn. Heb jij simpelweg je energie ook voor jezelf nodig? Ben je hier dan van bewust en plan maar een halve dag om samen door te brengen. Luister goed naar je eigen gevoel en grenzen en geef dit tijdig aan. Je zult merken als je dit soort dingen bespreekt, een ander er vast begrip voor heeft.

 

2. Ben echt aanwezig
Of je nu zelf het feest of diner organiseert of er alleen maar heen gaat, zorg dat je echt aanwezig bent. Bereikbaar zijn is leuk, maar je hoeft niet van iedere Facebookpost of Tweet op de hoogte te zijn. Leg je telefoon eens aan de kant en geniet van de mensen om je heen. Voer echte gesprekken en luister bewust naar de ander. Ben niet alleen maar bezig met je eigen verhaal en luister naar wat iemand anders te vertellen heeft. Geef je oprechte aandacht en je zult merken dat je dit terugkrijgt.

 
3 tips voor een kerst zonder stress
 

3. Frisse lucht
Tijdens de Kerstdagen breng je veel tijd binnen, hangend op de bank door. Plan deze kerst bewust iedere dag een wandeling in. Dit hoeft geen uren te duren. Een klein blokje om zal je al energie geven. Dit kun je alleen doen of samen met iemand anders. Doe het bewust en geniet van alles om je heen. Wandel met je volle aandacht en observeer alles om je heen. Adem de frisse lucht in en voeg je daarna weer met nieuwe energie bij de rest

 

Kerst gaat om het samen zijn en het liefst vier je dit met de mensen die belangrijk voor je zijn. Vergeet alleen je eigen behoeften niet en plan ook momentjes in die je energie weer opladen. Maak er een mooie kerst van en geniet van elkaar!

 

Meer tips voor een stress-vrije kerst? Lees ook eens mijn blog:“Hoe wil jij je voelen deze feestdagen?”.

 
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge