Durf jij hulp te vragen?


 

 Durf jij hulp te vragen

 

Vaak ren je maar door en probeer je zo veel mogelijk alleen te doen. Als een soort superwoman leid je thuis alles in goede banen, werk je hard voor je baas en kun je inmiddels beter jongleren dan menig circusartiest. Waarom vinden vooral wij vrouwen het zo lastig om hulp te vragen en daarnaast te ontvangen? Durf jij om hulp te vragen?

 

Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Het wordt te vaak geassocieerd met zwakte en niet meer de moeite waard zijn. Vanuit een bepaalde overtuiging bouw je muurtjes om je heen. Deze muurtjes beschermen je en laten je makkelijker overleven in jouw wereld. Iedereen beschermt zichzelf op zijn of haar eigen manier.

 

Vanuit je persoonlijke beschermingsmechanisme ontstaan bepaalde overtuigingen. Iets waar je helemaal in gelooft en jouw blik naar jezelf en de buitenwereld bepaalt. Zo bestaat er ook de overtuiging dat je niet goed genoeg bent als je om hulp vraagt. Je bewust worden van je persoonlijke overtuigingen is de eerste stap. Als je je bewust bent, dan kun je jouw overtuigingen gaan onderzoeken en ombuigen.

 

Laat angst los

Wat zit er onder jouw overtuiging waarom je niet om hulp kunt vragen? Wat kan er gebeuren als jij hulp vraagt? Ben je misschien bang dat je niet meer serieus genomen wordt? Iedereen heeft deze angsten. Schaam je niet. Je ziet de angsten achter het masker bij de ander niet, maar weet dat iedereen er in meer of mindere mate last van heeft.

 

In hoeverre is je angst nog reëel? Misschien heeft jouw muurtje je vroeger wel beschermd, maar past het nu helemaal niet meer bij je. Kijk eens achter jouw masker. Ben je misschien gekwetst en heb je daardoor jouw persoonlijke beschermingstool ontwikkeld? Weet dat je het nu los mag laten. Ga maar eens na hoe je op een ander reageert als bijvoorbeeld een familielid of vriend om jouw hulp vraagt. Dan denk je toch ook niet dat diegene zwak, klein of raar is? Vaak vind je het zelfs fijn als je een ander kunt helpen. Dat maakt die ander echt niet minder de moeite waard. En jou in het vervolg dus ook niet!

 

Wat heb jij nodig?

Zie je dat hulp vragen eigenlijk eerder krachtig is dan zwak? Je durft je kwetsbaar op te stellen en een “zwakker” iemand durft zichzelf niet te laten zien. Wat heb jij nodig om echt gehoord en gezien te worden door een ander? Help de ander en laat deze niet langer raden naar wat jij nodig hebt. Heb je hulp nodig, durf dan te vragen. Bespaar jezelf teleurstelling en wees duidelijk in wat je wilt. Als een ander weet waarmee je geholpen kunt worden, dan zul je zien dat het jullie alleen maar closer maakt.

 

Oefening

Vind jij het moeilijk om hulp te vragen en te accepteren? Weet je waar dit vandaan komt? Schrijf voor jezelf eens de volgende zin op: “Ik vraag niet om hulp, want dan…..”

 

Schrijf vervolgens alles op wat er in je opkomt. Er is geen goed of fout in je antwoord. Wat er ook uit je pen komt, het is jouw persoonlijke kijk op het vragen van hulp. Deze oefening kan je helpen bij het achterhalen van jouw overtuiging en waarom jij muurtjes om jezelf heen bouwt. Wil je hier hulp bij? Aarzel niet langer, ik help je graag. Je moet het me alleen wel even vragen.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge