Wat als je opziet tegen de feestdagen?


 

kerst zonder familie

 

Half november begint voor sommige mensen al de voorbereiding voor kerst. Ik kan het weten, want ik ben zo’n kerst fanaat. Als het alleen aan mij lag, dan stond hier voor Sinterklaas al de kerstboom op. Voor mij is er geen kerstlichtje te fel, kerstbal te kitsch of kerstmarkt te veel. Maar wat nu als dit voor jou niet zo is? Wat als je opziet tegen de feestdagen?

 

Vooral alleenstaande mensen kunnen de feestdagen als erg eenzaam ervaren. Op andere dagen vermaak je je meestal wel. Je hebt je vrienden, familie en genoeg bezigheden om zelf je tijd leuk door te brengen. Alleen tijdens de feestdagen lijkt het wel alsof iedereen ineens happy-happy en “samen” is. Hoe ga je hiermee om?

 

Verdriet of angst
Als jij net uit een verbroken relatie komt, dan kunnen de feestdagen erg confronterend zijn. Je voelt je extra alleen en denkt terug aan de tijd dat je nog samen was. Je ex heeft misschien wel al een nieuwe partner en lijkt ineens vele malen gelukkiger.

Ook het verliezen van een dierbare kan extra opspelen tijdens de feestdagen. Je denkt terug aan de laatste kerst samen en staat stil bij alle mooie ervaringen samen.

 

Laat in alle gevallen je gevoel toe. Of het nu verdriet om een verlies betreft of angst om alleen te zijn. Ben je ervan bewust en probeer het te accepteren. Je kunt je wel verzetten, maar dit maakt het in je hoofd alleen maar zwaarder en groter. Deel je gedachten met anderen; praat erover. Misschien zijn je vrienden wel bij hun eigen familie, maar dat betekent niet dat ze helemaal onbereikbaar zijn. Echt vrienden zullen er ook tijdens deze dagen voor je zijn. Misschien kunnen ze niet fysiek bij je zijn, maar je wel steunen op afstand.

 

kerst alleen vieren

 

Reflectie
Gebruik je tijd alleen om eens na te gaan wat voor jou belangrijk is. Kijk terug op afgelopen jaar en haal er voor jezelf uit wat je energie gaf en wat vooral niet. Wat voelt goed voor je en wat niet? Maak tijd voor een doelenlijstje, maar houd het hanteerbaar. Kijk naar het gevoel dat je in 2016 wilt bereiken. Schrijf niet op dat je 10 kilo wilt afvallen, maar bijvoorbeeld dat je gezond wilt eten. Je wilt je goed en gezond voelen. Hieronder valt niet alleen afvallen, maar vooral een gezonde levensstijl. Dit bereik je door meer tijd voor jezelf te maken, op je voeding te letten, te sporten, maar ook door meer rust te nemen bijvoorbeeld. Ga na wat belangrijk is voor jou en zet hier haalbare doelen en stappen tegenover.

 

Doe alleen je eigen zin!
Als jij jouw kerst als eenzaam ziet, dan geeft dit sowieso een negatief gevoel. Bekijk het eens van de positieve kant: je hoeft dit jaar met haast niemand rekening te houden. Wat wil jij? Geniet van deze feestdagen waarop jij geen stress zult hebben of je iedereen wel kunt bezoeken. Je hoeft geen uren bij je schoonfamilie aan tafel te zitten terwijl je hier eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Stiekem zullen hier ook best wat mensen jaloers op zijn.

 

Kijk eens op internet of in een lokaal krantje wat er tijdens de feestdagen allemaal te doen is. En nee, dan bedoel ik niet aansluiten in de file op de woonboulevard. Er zijn tegenwoordig zeker op Tweede Kerstdag veel leuke dingen te doen. Geniet hier dit jaar van. Volgend jaar moet je je misschien ook weer alle dagen met familie doorbrengen. Ga op stap, bezoek een evenement of maak een lange wandeling door het bos. Doe waar jij zin in hebt! Zoek afleiding op en laat je gedachten niet je hele dag beheersen.

 

En blijf je opzien tegen de feestdagen? Kijk dan mijn vlog, https://youtu.be/lATRIUXYjNQ, waarin ik je tips geef om om te gaan met zwaardere gedachten. Hoe je ze om kunt buigen en je gedachten weer voor je kunt laten werken in plaats van tegen je.

 

Ik wens jou en je dierbaren hele mooie feestdagen toe en dat komend jaar jouw jaar mag worden. Vol liefde, geluk en gezondheid. Onderzoek je dromen, stem er iedere dag op af, visualiseer ze en voel het door heel je lijf en maak ze waar!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge